2012. október 23., kedd

Meggyes rétes



Nagymamáim igazi házi, húzott réteseiről már csak álmodozom. Egyszer volt egy halvány próbálkozásom, amiből rájöttem, ez a bizonyos rétes nem az én műfajom. Viszont cseresznye és meggy szezonban, és néha amúgy is, erős vágyat érzek egy jó házi rétes iránt. Nem emlékszem már, hol bukkantam rá erre a receptre, de ő lett a kiválasztott. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető, ha jó vékonyra nyújtjuk, igencsak hajaz egy házi rétesre.

Hozzávalók:
30 dkg liszt
2 dl tejföl
1 teáskanál só
10 dkg margarin
3 evőkanál rétesliszt

Magozott meggy
Zsemlemorzsa
Cukor
Olaj


A lisztet, tejfölt, sót összegyúrom, vékonyra kinyújtom. A margarint összekeverem a rétesliszttel és megkenem vele a tésztát. Feltekerem, mint egy kalácsot, három részre vágom.
A három részt egyenként kinyújtom, meglocsolom olajjal, meghintem zsemlemorzsával, rászórom a cseresznyét, megszórom cukorral, feltekerem és 200 fokos sütőben kb. fél óra alatt készre sütöm.