2012. október 8., hétfő

Vaníliás szilvalepény

Svájcban elő nagynénémtől származik ez a recept. Különböző idénygyümölcsökkel készítik, a szilván kívül sárgabarackosat ettem még.
Elkészítése nagyon egyszerű, ha tésztáját nagyobb adagban készítjük, akkor fagyaszthatjuk is a következő sütésig.
Nagyon-nagyon finom!!



Tészta:
12,5 dkg margarin
25 dkg finomliszt
1 dl tej
1 csipet só

A hozzávalókat összegyúrom, kinyújtom. Kibélelem vele a tepsit. Ez a mennyiség egy 25x35 cm-es tepsihez elegendő,  amit sütés előtt nem kell zsiradékkal kikenni A tésztát meghintem zsemlemorzsával és sűrűn beterítem a gyümölccsel (akkor szép igazán, ha katonás sorban sorakoztatjuk a gyümölcsöket és egy kicsit fedik egymást).
Ezt követően ráöntjük a 
vaníliás krémet:
3 tojás
7-9 kanál kristálycukor (a felhasznált gyümölcs cukortartalmától függően)
1 vaníliás cukor
1 vanília puding (hagyományos, főzést igénylő pudingpor)
1 evőkanál étkezési keményítő
2 dl tejföl
0.5 dl tej

A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral kihabosítom, majd hozzáadom a maradék összetevőket és csomómentesre keverem. Meglehetősen folyékony masszát kapunk, de nem kell megijedni, a benne lévő pudingportól és keményítőtől szépen megszilárdul a sütés végére. Nem kell főzni, kikeverés után, így hidegen egyenletes elterítjük a gyümölcsön és mehet a sütőbe.
Sütési idő 180 fokon kb. 1 óra (mikor a vaníliakrém megszilárdul és arany színű lesz).




Próbáljátok ki, amíg szezonja van,  mindenki szeretni fogja! :))