2012. november 1., csütörtök

Ország tortája 2012 - Szabolcsi almás máktorta





HOZZÁVALÓK

Tészta:
53 dkg tojásfehérje (tojás méretétől függően kb. 12-15 tojás fehérje)
33 dkg cukor
20 dkg mák
6 dkg édes morzsa (darált kekszet használtam)
13 dkg reszelt alma
1 citrom reszelt héja

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A mákot, morzsát, citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan a tojásfehérjéhez adjuk. 6 db dobos vastagságú lapot sütünk. Ami fontos, hogy nem tortaformában sütjük, hanem rendes tepsiben és kihűlés után szúrjuk ki, mivel a tészta zsugorodhat. El lehet készíteni 1-2 nappal a felhasználás előtt is.

Krém:
6 dl tej
13 dkg cukor
7 dkg keményítő
3 tojás sárgája
1 vaníliás cukor
25 dkg tejszín

Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A maradék tejet a cukorral, vaníliás cukorral felforraljuk és folyamatos keverés mellett belekeverjük a tojás sárgás keveréket. Sűrű, kemény krém lesz. A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt.

Almatöltelék
0,5 kg reszelt alma
5 dkg vaj
5 dkg cukor
őrölt fahéj
2 citrom leve

A reszelt almát a cukorral, fahéjjal, citromlével vajon megpároljuk.

A torta összeállításánál felváltva töltjük az almát és a krémet a hat lap közé.

Az eredeti recept a torta alkotójától ITT található.