2012. december 20., csütörtök

Mézes puszedli





Mostanában sajnos semmi időm nem volt a blogra és a tervezett karácsonyi sütik is csúsznak egy picit, de mától fejest ugrok a sütés-főzésbe (Végre!).
A karácsonyi mézesek készülőben vannak, az első adagot már meg tudom mutatni. Az idén három receptet is kipróbáltam, nagyon finomak lettek. Azonnal puhák és nem keményedtek meg másnapra sem. Az oka talán az, hogy végre hajlandó voltam elhinni, hogy a mézeseknek nagyon rövid a sütési idejük. 

Hozzávalók:
60 dkg liszt
3 tojássárgája + 1 egész tojás
25 dkg méz (a sütéshez a vegyes virágméz a legjobb)
15 dkg porcukor
5 dkg vaj 
4 evőkanál tejföl
2 vaníliás cukor
fél kávéskanál őrölt gyömbér
fél teáskanál őrölt szegfűszeg
fél teáskanál őrölt fahéj
2 teáskanál szódabikarbóna

A mézet a vajjal meglangyosítjuk, addig keverjük, míg a vaj teljesen felolvad és egyneművé válik a mézzel. A 3 tojássárgáját az 1 egész tojással és a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a méz-vaj keveréket, a tejfölt és a fűszereket, végül a szódabikarbónával elkevert lisztet. Összegyúrjuk (én géppel dagasztottam) és nylon zacsiba téve egy napot szobahőmérsékleten pihentetjük.

Másnap diónyi nagyságú gömböket formálunk és 170 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük (amíg halványbarna lesz). Nagyon puhának fog tűnni, de már jó! 
Sütés után, még melegen cukormázba forgatjuk, díszítjük és hagyjuk száradni.

A cukormázhoz 2 tojásfehérjét, + annyi porcukrot teszünk, hogy kemény, jól tapadó habot kapjunk, + pár csepp citromlé.



A fotók megint nem lettek tökéletesek, de remélem látszik, hogy a fehér puszedlik mézeskalács emberkéket formázó szórócukorral vannak díszítve. Teljesen odavagyok értük! :)

Eredeti recept: ITT