2012. december 20., csütörtök

Mézeskalács


Elkészültek az első gyönyörűségeim. Ez első próbálkozásaim, bár nem tökéletesek, de nagyon szeretem őket. A mézes eredeti receptje megtalálható: ITT

Hozzávalók:
25 dkg méz
25 dkg vaj
6 tojás
40 dkg porcukor
2 teáskanál szódabikarbóna
1 zacskó Mézeskalács fűszerkeverék
1 kg liszt

A mézet  a vajjal meglangyosítjuk (a vajnak el kell olvadnia benne). A tojásokat a cukorral, fűszerrel robotgéppel kikeverjük. Felváltva adagoljuk hozzá a vaj-méz keveréket és az 1 kg lisztet, amiben elkeverjük a  szódabikarbónát. A tészta kenődik még ilyenkor, de így jó! Zacskóba téve 1 napot pihentetjük.

A sütés: a kész tésztából zsemlényi nagyságot veszünk le. Hosszú csíkban nyújtjuk ki (nem kerekre). Használhatunk hozzá tésztanyújtó gépet, akkor biztosan egyforma vastagságú lesz a tésztánk ( a legszélesebb hengertávolságra állítva). A szimmetrikus formákat (szív, karácsonyfa, csillag) mindig szálirányban szaggatjuk (tehát a csíkra, amit kinyújtottunk, nem keresztbe tesszük a mintákat, hanem a nyújtás irányába, egymás alá állítva). Így nem deformálódik sütés közben.
Sütés előtt, közvetlenül, mielőtt a sütőbe tennénk megkenjük kávétejszínnel. Ettől gyönyör fényes lesz a kész figuránk.
170 fokos sütőben 5-7 percig sütjük, míg kicsit megbarnul. Ne süssük túl, mert kemény és keserű lesz! Nagyon puha, amikor kivesszük, de ez így jó!

A díszítést másnap készíthetjük el, mert a tészta még zsugorodik, és ledobhatja a mázat. Mézesmázas.hu oldal Gitta nénije tanított minket írókázni, ami nagyon-nagy élmény volt. Ezúton is örök hála és köszönet érte!

Díszítés: írókával - 1 tojásfehérjéhez kb 20-25 dkg átszitált porcukrot, egy-két csepp citromlét és késhegynyi keményítőt teszünk, majd kemény habbá verjük. Igen kemény és sűrű habbá! Nylon vagy celofánzacskóba töltjük, a lényeg, hogy erős legyen és ne legyen pereme a zacskónak (a forrasztás mellet, ne legyen kis csík), mert nem lehet vele díszíteni. A zacskó hegyét zsilettel vágjuk ki úgy, hogy tizedmilliméter vékony csíkot tudjunk húzni vele. 
A kitöltő masszához tojásfehérjével lágyítsunk a habon és ecsettel vigyük fel.

Díszíthetjük magokkal, szórócukorral is.