2013. január 1., kedd

Csokis kosarak



Az igazi, hamisítatlan házi recept alapján készült csokis kosárkák, amik a mi környékünkön nélkülözhetetlen résztvevői a lakodalmak, ünnepeknek. Mindenki kedvence, a gyerekek imádják.

Kosarak készítése:
10 dkg kristálycukrot
2 egész tojást
20 dkg margarint vagy 15 dkg zsírt habosra keverünk, majd hozzáadunk 40 dkg lisztet és fél csomag sütőport.
Ezzel a tésztával kibéleljük a kosarakat. Ne túl vastagon, mert a sütőportól feljön a tészta és olyan magas lesz, hogy nem tudjuk tölteni, és ne túl vékonyan, mert könnyen törik, mikor kifordítjuk a kosárból.
Világosra sütjük és még melegen óvatosan kifordítjuk a kosárból.

Csokikrém:
30 dkg kristálycukor
2 egész tojás
3 evőkanál tej
2 evőkanál liszt
3 evőkanál kakaópor

Minden összetevőt egy láboskába teszünk és folytonos keverés mellett felmelegítjük. Ha minden összetevő felolvadt, a krém csomómentes, akkor hozzáadunk 1 kocka (25 dkg) margarint. Kevergetjük, amíg felolvad benne, de miután elolvadt nem vesszük le rögtön a tűzről, mert akkor folyékony marad a krém kihűlés után. Kb. 5-6 percig főzzük még a margarin felolvadásától számítva. Egy kicsit elkezd sűrűsödni és ez az a pont, amikor le kell venni a tűzről, mert ezután már keményebb csomók lesznek benne és nagyon összesűrűsödik. Ezt ki kell tapasztalni.

A krémet még forrón a kosarakba töltjük. Mire végzünk a töltögetéssel a krém hűlni fog annyit, hogy színes tortadarával díszítsük.
Ebből a mennyiségből nekem mindig 43 db kosárka készül.