2013. június 26., szerda

Isler

Az Isler barna linzertésztából készül (ezt a tényt rajtam kívül biztos mindenki tudta, nekem a csokiba mártott illetve nem-mártott külső jelentette a különbséget isler és linzer között). Az isler tésztájában hangyányival több alapanyag és sokkal több ízélmény van, mint a sárga linzertésztában. 



Hozzávalók:
60 dkg liszt
12 dkg porcukor
30 dkg margarin
2 tojás sárgája
2 vaníliás cukor
1 gramm őrölt fahéj
5 dkg darált dió
fél citrom reszelt héja

baracklekvár
étcsokoládé
étolaj

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. A linzertésztákat ne gyúrjuk túl, mert nem lehet szépen sütni (feldagad, deformálódik). A kész tésztát legalább egy fél órára hűtőbe tesszük.
Ezt követően 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, kör alakú kiszúróval kiszaggatjuk és 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

A kihűlt linzerkarikákat talpuknál fogva a baracklekvárral összeragasztjuk, majd hűtőbe tesszük. Közben a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Ehhez a linzermennyiséghez nekem 5 tábla csoki és 1,5 dl étolaj kellett. 
A kihűlt islereket egyenként a csokiba mártjuk és újra hűtőbe tesszük, míg a teteje megdermed. Szerintem a linzertésztákat legalább egy napig pihentetni kell, hogy kicsit puhuljon.