2013. szeptember 4., szerda

Cukorperecke



A lakodalmas kedvencek közül már megosztottam Veletek a csokis kosárka és az őszibarack receptjét, most pedig a lagzis cukorperec egy egyszerűbb, gyorsabban kivitelezhető formáját mutatom meg. A mi környékünkön, főleg a falusi esküvőkön nem múlhat el lakodalom, hogy ezt a sütit ne sütnék. A nagymamám falujában régen, mikor vonult a nászmenet a templomba, cukorpereceket osztogattak az nézelődőknek. Így részesült a falu népe a lagziból, a család öröméből.

Nagy bánatomra nem tudom, hogy készül az igazi cukorperec, de megláttam Tücsökbogár konyhájában a szalalkális perec receptjét és nagyon megörültem! Teljesen a nagy cukorperec ízvilága egy falatban, így legalább nem törik, morzsálódik. Az eredeti receptnél fázisfotókról is tudjátok követni a munkamenetet.

Tészta
8 db tojássárgája
5 db tojásfehérje
6 dkg porcukor
13 evőkanál olvasztott zsír
1 csomag szalalkáli
55 dkg finomliszt

Máz
3 tojásfehérje
25-30 dkg porcukor

A tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadjuk porcukrot, majd egyenként a tojássárgákat. Dagasztókarral dolgozunk tovább, apránként hozzáadjuk a lisztet, a szalalkálit, végül a zsírt.. A tésztát 1-2 mm vastagságúra nyújtjuk és 6 cm átmérőjű kör alakú kiszúróval kiszúrjuk. Ezt követően a közepéből is kiszúrunk egy kb 1 cm átmérőjű kört.
Sütőpapírral kibélelt sütőlemezre rakjuk kissé távol egymástól, mert szépen megdagadnak. 180 fokon kb 10 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.

A máz elkészítéséhez a tojásfehérjét gőz fölött a porcukorral kemény habbá verjük. Az eredeti receptnél leírt 15 dkg cukrot kevésnek tartottam, mivel egy nagyjából íztelen tésztát borítunk be vele, ezért elbírja, ha édesebb, és nem utolsó sorban hamarabb szárad, ha több a mázban a cukor.
A karikákat megforgatjuk a tojáshabban, majd sütőpapírra téve kiszárítjuk. A máz cukortartalmától függően ez 3-5 napig is eltarthat.