2013. november 29., péntek

Anyu csokis-meggyes-pálinkás születésnapi tortája


Anyukám kerek évfordulót ünnepelt az idén. Csak azért írom le, hányadik X-et töltötte be, mert aki csak egy kicsit is ismeri az én örök fiatal, lendületes, energikus, maximalista, mindenre és mindenkire odafigyelő anyukámat, úgysem hiszi el, hogy 70 éves lett. Ő a bizonyíték arra, hogy a munka valóban fiatalon tart. Minden túlzás nélkül állítom, hogy végigdolgozta az életét, emellett mindig volt energiája társadalmi szerepvállalásra is, és maximális figyelmet fordított a családra, gyerekekre, unokákra. Mindig, mindenkire oda tudott figyelni. Folyamatosan 200%-on teljesít. Szerintem őrá egész különleges időszámítást mértek, mert neki belefér 48 óra egy napba. Hihetetlen üzleti érzékkel és kommunikációs készséggel van megáldva. Bárcsak a töredékét örököltem volna a képességeinek!
Az aszalt körtés mogyorótorta a kedvence, amit megint elkészítettem szülinapjára, de szerettem volna egy nagyon finom újdonsággal is meglepni, ezért megsütöttem cukrász osztálytársam  Otti vizsgatortáját, ami annyira nagyon, eszméletlenül finom. Ha szeretnétek igazán csokis, igényes tortát enni, ezt feltétlenül készítsétek el. Eredeti recept: RÉPATORTA blogon. (Én a mogyorót lehagytam róla, de így is tökéletes volt.)

Előkészületek:
A torta elkészítése előtt legalább 3-4 nappal
1 zacskó fagyasztott meggyet
3 evőkanál cukorral összekeverünk, majd nyakon öntjük 
1 dl finom pálinkával
1 dl mandula likőrrel

A torta összeállítása előtti napon elkészítjük a torta tetejére kerülő csokibevonatot
150 ml tejszín (legalább 30%-os)
100 gr étcsokoládé

A tejszínt felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről és beletördeljük a csokoládét. Addig keverjük, míg a csoki elolvad. Miután kihűlt 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Mikor a torta tetejére öntjük, kicsit melegítjük, hogy visszalágyuljon.

A torta összeállítása

3 db 22 cm-es kakaós piskótalapot sütünk

1 piskótalap hozzávalói:
2 tojás
8 dkg kristálycukor
8 dkg finomliszt
1 evőkanál kakaópor
1/3 csomag sütőpor
0,3 dl tej
0,3 dl olaj

Az egész tojásokat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom az összes többi hozzávalót és keverőgéppel sima masszává keverem. 180 fokos sütőben kisütöm.

Csokoládékrém
500 gr Mascarpone
250 ml tejszín
200 gr étcsokoládé
3 evőkanál porcukor

A Mascarponet a porcukorral elkeverjük. Felverjük a tejszínt. A csokoládét megolvasztjuk, majd a tejszínnel együtt belekeverjük a Mascarponeba. A krémbe belekeverjük az alkoholban érlelt, lecsepegtetett meggyet, melyből 16 szép szemet a díszítéshez félreteszünk.
Ezzel a krémmel betöltjük a lapokat, bevonjuk a tetejét és oldalát is.

A meglágyított csokibevonót a torta tetejére öntjük, hagyjuk, hogy lefolyjon az oldalán, mert ettől nagyon mutatós lesz.

Tetejét csokirózsákkal díszítjük, melyhez 70 gr étcsokoládét gőz felett megolvasztunk és hozzáadunk 30 gr vajat. Sűrűre keverjük, s miután kicsit kihűlt csillagcsöves habzsákkal a tortára nyomjuk. A csokirózsák tetejére egy-egy meggyet ültetünk.

Örök hála Ottinak ezért a kiváló receptért.